29 Mayıs 2012 Salı

Ütü modelleri

ütü fiyatları 


Ütü fiyatlarına Bakmak İçin Tıklayın

Kategoriler :
buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları
mutfak robotu fiyatları fritöz fiyatları led televizyon fiyatları saç şekillendirici tansiyon aleti fiyatları
bebek arabası netbook fiyatları çamaşır makinesi fiyatları navigasyon fiyatları mp3 çalar fiyatları
led tv fiyatları aspiratör fiyatları  notebook fiyatları laptop fiyatları
Ütü, bezlerin (kumaşların) buruşukluklarını düzeltmek için sarf edilen alet.

Ütünün icadı onyedi.yüzyıl başlangıcına dek dayanmaktadır. birinci başlarda elbiseleri düzlemek için ısıtılmış ağır parçalar (taşlar) kullanılırken sonra kollu (saplı) yassı demir plakalar alevde ısıtılmaya başlandı. Bu teknikle ısının uzun süre himaye edilememesi yüzünden demir levhaları delerek içlerini kömür közüyle doldururlardı. Kor halinde kömür yerleştirilerek ısıtılan bu ütüler ise bihayli ağır idi.


1888'de Abd'li Henry Seely elektrikli ütüyü buldu. 2 çubuk karbon içinde kurduğu kablolu ceryan köprüsüyle demirin ısınmasını sağlıyordu.

1905'te birinci sefer aşırı boyutta hafif elektrikli ütü piyasaya takdim edildi.

Çalışma ilkesi

Pamuklu bezler selüloz zerrelerden oluşurlar. Bu parçacıklar (moleküller) birbirlerine hidrojen ilişkileri (bağları) ile ilişkilidirler ve bu bağlamlarda (bağlar da) kafi sıcaklık ve fazla az oranda su ile kırılabilirler. Su ile şişen liflerin kırılan molekül (parçacık) bağlamları (bağları), ütü kumaşın üzerindeyken kusursuz bir biçimde tekrar bağlanırlar ve ütü yukarı kaldırıldığında dokumada mumtazam ve biçimli bir dış görünüş meydana getirirler.


Pamuklunun haricindeki bezlerde (kumaşlarda) yüksek-dizi (zincir) moleküllerin birbirlerine takılış biçimleri farklı da da olsa ütülemenin tesiri aynıdır. Örneğin, yünlü kumaşlarda ortak bağlar çapraz tarzdadırlar. Birtakım kimyevileri kullanarak, bu bağları kırıp daha sonra ütü ile şekillendirmek suretiyle, atlas kumaş sabit olaraktan pilili demek ki eğrili yahut büzgülü hale getirilebilir.

Bulaşık mankinesi nedir?

çamaşır makinesi fiyatları Bakmak için TIKLA

erkek sandalet modelleri erkek sandaletleri fiyat karşılaştırma bulaşık makinesi fiyatları fırın fiyatları



Bulaşık yıkama makinesi hane ve lokantalar gibi yerlerde tabak ve başka mutfak gereçlerini yıkamak için kullanılmakta olan alete bahşedilen isimdir. Bulaşık makinesi, mutfaktaki misyonu ile bayanlara en fazla imdadına yetişen cihazların başında gelir. Hayat ölçülerinin fazlalaşmasını da elde etmekte olan bulaşık makinesi, bununla birlikte bulaşık temizleme sürecinin idareli olmasını karşılamaktadır. Bulaşık makinesiyle yıkama esnasında, bulaşık deterjanı ve elverişli temizleme için bulaşık makinesi tuzu kullanılmaktadır.

Bulaşık Makinesi özellikleri

Ortalıkta farklı vasıflarda birçok bulaşık makinesi yer alır. Bulaşık makinesi hususiyeti konusunda bilgi sahibi olunması ihtiyaç olan aleti almayı karşılar.

Bulaşık Makinesi Kapasitesi

Bulaşık makinesi dünya ölçütü, bir servis takımı olarak tanımlanır. Değişik ebatlardaki kap ve tabaklar bulaşık yıkama makinesi temizleme kısmına devamlı bağdaşmayabilir. Bu sebeple bulaşık makinesi temin etmeden önce mutfak cihazları ile olan düzene dikkat etmeniz gerekir.

Ticarethanede faydalanılmakta olan bulaşık yıkama makinesi bir saate temizlemiş bulunduğu tabak miktarına bakılarak tasnif edilir. Kategorize etme aynı ölçüde tabakların üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bu kategorize etme aşaması standart boyda olan tabaklar üstünde değerlendirilen bardak temizleme aletleri için geçerlidir.

Bulaşık Makinesi Ölçüleri

Mutfakta özel bölmeye konulan bulaşık makinesinin eni ve derinliği genellikle 60 cm olmak üzere standart ölçüdedir ve ekseriyetle çok fazla bulaşık yıkama makinesi için monte edilmiş var olduğu çevre asgari seksenaltı santimetre boyutunda olması icap eder. Seyyar bulaşık makinesi eni 45’e 60 santimdir ve tekerlekli ayaklarla sabit tezgâha sabitlenir. Bulaşık makineleri, tall tub yahut normal olarak tasnif edilir. Normal bulaşık yıkama makinesi, makine kurulumunu ve bakımı rahat bir hale getirmek için kapağının alt kesiminde koruyucu levha icap eder. Lakin tall tub bulaşık makinesinin hacmi yüzde 20 daha çoktur ve bulaşık yıkama makinesi ön kapağı sabit olması sebebiyle daha iyi ses düşüren vasıf sağlar.


Sessiz Bulaşık Makinesi

Çağdaş bulaşık makinesi, önceki makinelere oranla sessiz çalışırlar. Bulaşık makinesi imalında farklı kısımlarında kalın tabakalar, ses küçültücü içerikler ve plakalar kullanılıp, 44 desibele dek ses düşürtme seviyesi meydana çıkar. Ses düşürücü hususiyeti olmayan düşük özellikli ve product bulaşık yıkama makinesi genellikle 65 desibel ses derecesinde çalışmaktadır.

Bulaşık mankinesi nedir?

çamaşır makinesi fiyatları Bakmak için TIKLA

erkek sandalet modelleri erkek sandaletleri fiyat karşılaştırma bulaşık makinesi fiyatları fırın fiyatları



Bulaşık makinesi ev ve lokantalar gibi yerlerde tabak ve diğer mutfak araçlarını yıkamak için yararlanılmakta olan alete verilen addır. Bulaşık makinesi, mutfaktaki vazifesi ile bayanlara en fazla destekleyen mekanizmaların başını çekmektedir. Hayat standartlarının çoğalmasını da elde etmekte olan bulaşık makinesi, bununla birlikte bulaşık temizleme sürecinin idareli olmasını temin etmektedir. Bulaşık makinesiyle yıkama esnasında, bulaşık deterjanı ve hassas temizleme için bulaşık makinesi tuzu sarf edilmektedir.

Bulaşık Makinesi hususiyetleri

Pazarda değişik vasıflarda çok fazla bulaşık makinesi yer alır. Bulaşık makinesi özelliği bahsinde malumat sahibi olunması ihtiyaç olan aleti almayı temin eder.

Bulaşık yıkama makinesi Hacmi

Bulaşık makinesi dünya ölçütü, bir servis takımı olaraktan tarif edilir. Başka ölçülerdeki çanak ve kaseler bulaşık makinesi yıkama tarafına hep ayak uyduramayabilir. Bu sebeple bulaşık yıkama makinesi almadan evvel mutfak gereçleri ile olan ahenke dikkat etmeniz icap eder.

Atolyede (iş yerinde) yararlanılmakta olan bulaşık makinesi saatte yıkamış olduğu tabak miktarına bakılarak sınıflandırılır. Sınıflandırma aynı ebatta tabakların üstünde gerçekleştirilmektedir. Bu kategorize etme aşaması klasik ölçüde olan tabaklar üzerinde değerlendirilen bardak temizleme aletleri için geçerlidir.

Bulaşık Makinesi Ölçüleri

Mutfakta özel bölmeye yerleştirilen bulaşık makinesinin eni ve derinliği genellikle 60 cm olmak üzere klasik büyüklüktedir ve ekseriyetle bi hayli bulaşık yıkama makinesi için yerleştirilmiş olduğu alan en az seksenaltı santimetre büyüklüğünde bulunması lazımdır. Taşınabilir bulaşık yıkama makinesi eni 45’e 60 cmdir ve tekerlekli ayaklarla sabit tezgâha sabitlenir. Bulaşık makineleri, tall tub veya klasik olarak sınıflandırılır. Normal bulaşık makinesi, makine kurulumunu ve onarımı kolay 1 hale getirmek için kapağının aşağı kısmında muhafaza levha icap eder. Fakat tall tub bulaşık makinesinin kapasitesi yüzde 20 daha çoktur ve bulaşık makinesi ön kapağı sabit olması sebebiyle daha güzel ses düşüren özellik verir.


Sessiz Bulaşık yıkama makinesi

Fashionable bulaşık makinesi, eski aletlere oranla gürültüsüz çalışırlar. Bulaşık makinesi yapımında değişik kısımlarında kalın katmanlar, ses küçültücü cisimler ve plakalar kullanılıp, kırkdört desibele dek ses azaltma seviyesi meydana çıkar. Ses azaltıcı hususiyeti olmayan düşük kaliteli ve numune bulaşık makinesi genellikle 65 desibel ses seviyesinde çalışmaktadır.

Alışveriş nereden yapılır?

Alışveriş nereden yapılır?

ALIŞVERİŞ YAPMAK VEYA GEZİNMEK İÇİN TIKLAYIN

erkek spor ayakkabılar erkek botları erkek bot modelleri erkek terlikleri erkek terlik modelleri

insanlar yurdumuzdaki en iyi alışveriş sitelerinin merak etmekteler. Bizler sizleri için anadolu'daki en güvenilir ve en hızlı alışveriş siteleri de araştırdı ve bulduk, aslında bakarsanız türkiyede alışveriş sektörü ve bilhassa online alışveriş sektörü keşfedilmemiş yeni gelişmeye başladı. Durum bunun gibi olunca insanları alışveriş meydana getirmek için ne çeşit world-wide-web siteleri seçmeleri lazım olduğunu bilmiyor doğrusu halkımız evvelden bu cins faaliyetlerde bulunmuş değil.

Alışveriş sitelerinden ticaret yapmadan önce yada alım yapmadan evvel kesinlikle ama mutlaka itina edilmesi icap eden mekanlar vardır.

Öncelikle alışveriş yapacağımız world wide web sitesini öbür net sitelerindeki kullanıcılara sokarak öğüt edinmenizi öneririz. Sadece bunla yetinmeyip etrafımızda bu işle ilgili olan fertlere sormanızda fayda vardır.

Bizler sizler için en iyi world-wide-web sitesini soruşturduk ve bulduk.

Alisverisrobotu.com

peki niçin bu world wide web sitesi. zira içinde barındırdığı işini bilen kadrosuyla gerek müşteri memnuniyeti gerekse hızlı kablolama seçenekleriyle ve gerekse müşteriye sunduğu kolaylıklarla tanınmış olan bu internet sitesi eminim ki sizlerin de beğenisini kazanacaktır.

Yalnızca bununla kalmayıp müşterisine en kaliteli ürünü kaplayan bunun yanında uygun fiyat ve kalitede aynı anda takdim eden sayılı net sitelerinden biridir.

Online alışveriş nasıl yapılır?

Online alışveriş nasıl yapılır?

ALIŞVERİŞ YAPMAK VEYA GEZİNMEK İÇİN TIKLAYIN

erkek spor ayakkabılar erkek botları erkek bot modelleri erkek terlikleri erkek terlik modelleri

kişiler ülkemizdeki en kaliteli alışveriş sitelerinin merak etmekteler. Bizler sizleri için anadolu'daki en sağlam ve en hızlı alışveriş siteleri de araştırdı ve bulduk, doğrusu bakarsanız tc'de alışveriş sektörü ve özellikle on the net alışveriş sektörü bilinmeyen taze gelişmeye başladı. Hal bunun gibi olunca insanları alışveriş imal etmek için ne türlü web siteleri seçmeleri icap ettiğini bilmiyor zaten halkımız önceden bu çeşit faaliyetlerde bulunmuş değil.

Alışveriş sitelerinden ticaret yapmadan evvel ya da alım yapmadan önce kesinlikle ama mutlaka dikkat edilmesi lüzum olan mahaller vardır.

Öncelikle alışveriş yapacağımız internet sitesini öbür internet sitelerindeki kullanıcılara sokarak akıl edinmenizi tavsiye ederiz. Sadece bunla kalmayıp etrafımızda bu işle alakadar olan fertlere sormanızda yarar bulunmaktadır.

Bizler sizler için en güzel internet sitesini soruşturduk ve bulduk.

Alisverisrobotu.com

pekâlâ niçin bu net sitesi. zira yapısında sakladığı işinin ehli çalışanıyla gerek alıcı memnuniyeti icabında hızlı kablolama seçenekleriyle ve gerekse müşteriye sunduğu kolaylıklarla tanınmış olan bu web web sitesi temin ederim ki sizlerin de beğenisini kazanacaktır.

Sadece bunla kalmayıp müşterisine en iyi ürünü kaplayan bunun ilavinde ucuzluk ve kalitede bir arada sunan sayılı web sitelerinden bir tanesidir.

Türkiyenin en iyi alışveriş sitesi

Türkiyenin en iyi alışveriş sitesi

ALIŞVERİŞ YAPMAK VEYA GEZİNMEK İÇİN TIKLAYIN

erkek spor ayakkabılar erkek botları erkek bot modelleri erkek terlikleri erkek terlik modelleri

İnsanlar yurdumuzdaki en güzel alışveriş sitelerinin merak etmekteler. Bizler sizleri için tc'deki en güvenilen ve en hızlı alışveriş siteleri de araştırdı ve bulduk, gerçekte bakarsanız türkiyede alışveriş sektörü ve bilhassa on the internet alışveriş sektörü yeni keşfedilmemiş gelişmeye başladı. Durum buna benzer olunca insanları alışveriş imal etmek için ne türlü world wide web siteleri seçmeleri gerektiğini bilmiyor esasen halkımız eskiden bu türlü faaliyetlerde bulunmuş değil.

Alışveriş sitelerinden ticaret yapmadan evvel ya da alım yapmadan evvel kesinlikle ama kesinlikle itina edilmesi icap eden mevkiler bulunmaktadır.

öncelikle alışveriş yapacağımız world wide web sitesini diğer web sitelerindeki kullanıcılara sokarak fikir edinmenizi tavsiye ederiz. Yalnızca bununla yetinmeyip etrafımızda bu işle ilgili olan insanlara sormanızda fayda vardır.

Bizler sizler için en iyi internet sitesini araştırdık ve bulduk.

Alisverisrobotu.com

pekâlâ neden bu web web sitesi. zira içerisinde barındırdığı işinin ehli ekibiyle gerek müşteri memnuniyeti icabında hızlı kablolama seçenekleriyle ve icabında müşteriye sunduğu kolaylıklarla tanınmış olan bu net sitesi eminim ki sizlerin de beğenisini kazanacaktır.

Sadece bununla yetinmeyip müşterisine en iyi eseri saran bunun ilavinde ucuzluk ve kalitede bir arada takdim eden sayılı net sitelerinden birisidir.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabı Ne İşe Yarar?

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Soğutucu; buhar sıkıştırma tekniğiyle çalışan, besinlerin serin tutularak yüksek vakit himaye edilmesini elde ettiren soğutma cihazıdır.

Dondurtmanın maksatı kapalı bir mahâlde, etraf (çevre) ısısının altında sıcaklıklar kazanmak ve bu düşük sıcaklığı daima olaraktan korumaktır. Fakat sıcaklık sıcaktan serine otomatik olarak akarken, zıttına akım kendi kendine olmaz. İki sistem arasındaki eşitliği dağıtabilmek için enerji gereklidir. 21.yy da bu maslahat soğutucu makineler tarafından ortaya konulur. Derin dondurucular işleyiş ilkelerine ve çaba harcadıkları sıcaklık aralığına nazaran tasnif edilirler. Buzdolapları ise soğutucu makinelerin hanelerde yararlanılan cinsidir.



Hanede kullanılmak maksadıyla 1913 yılında Chicago'da ifa edildi.Domelre marka bu buzdolabı,elektrikle işliyordu.Ahşap gövdesinin üstünde sıkmaç (kompresör ) türü bir soğutucu mevcuttu.Hane tipi birinci soğutucu,1913 yılında ABD'nin Chicago şehrinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) meydana getirilen bu soğutucunun (buzdolabının) soğutucu aygıtı,dolabın tavanına konmuştu ve neredeyse yarısı kadardı.

1 maddenin ya da çevrenin sıcaklığını onuda kuşatan hacim ısısının aşağısına düşürmek ve o konuda korumak üzere ısının edinmesi işlemine "Soğutma" denir. .... En olağan ve eski soğutma tarzı, donuk (soğuk) bölgelerde tabiatın oluşturduğu buzları himaye edip bunları sıcak yada sıcaklığı alınmak arzulanan yerlere koyarak donmanın (soğumanın) kazanılmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu himaye ederek sıcak zamanlarda bunu serinletme için faydalanma tarzının M.Ö. 1000 senelerinde kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bu yöntemin, günümüzde dahi ülkemizin kimi yörelerinde geçerli bir soğutma tarzı olduğu rastlanmaktadır. Öteki yandan, önceki mısırlılardan beri akşamları açık semayı görecek şekilde yerleştirilen akarsuyun serinletebileceği anlaşılmaktadır. Bu soğutma şekli, gece karanlıktaki ısının mutlak sıfır (-273) C seviyesinde olmasından ve radyasyon (ışıma) yöntemi ile ısının gökyüzüne iletilmesinden meydana çıkmaktadır.

Ticari gaye ile birinci çok büyük buz satışı, 1806 senesinde Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk bir buz kitlesini Preferred isimli gemisiyle Antil Adaları' na nakletmiştir. Daha daha sonraları “Buz Kralı” ismi ile bilinmekte olan Tudor, birinci macerasından 3500 $ para kaybetmesine karşın bu zararın saklama olanaklarının olmamasından cereyan ettiğini, gerçekte ise buz işinde en büyük kazançlar var olduğunu görmüş ve buz buz işine devam ederek 1850 yıllarında yılda 150.000 ton'a erişen 1 buz ticareti hacmi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı ülkeler içinde Antiller, İran, Hindistan, Güney Abd devletleri bulunuyor ve gemilerinin ziyaret ettiği iskelelerin (limanların) sayısı 53 'ü buluyordu. Tabiatın bağışladığı buz ile serinletme şeklinden 1800' lü senelerin sonuna dek geniş çapta kullanılmıştır.

Buz ile sağlanılan dondurma yönteminin, gerek süre ve gerekse ait olduğu alan bakımından çoğu kez elverişli ve hesaplı 1 serinletme sağlayamayacağı kesindir. Bunun yerine mekanik araç ve aletlerle serinletme karşılanması yeğlenirki (tercih edilir ki) serinletme metotları bilimi de bu ikincisi ile uğraşır. Mekanik soğutma ile alakalı bilinen ilk tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Extended' a aittir. 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu 1 cihazın patentini elde etmiştir. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzer. Bir tıp doktoru olan John Gorrie (1803-1855) ilk kere, ticari gaye ile çalışmakta olan bir dondurma cihazı üretmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama sahasında birinci defa 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım işlemi sırasında birayı dondurtmak (soğutmak) gayesiyle mekanik soğutmayı başarıyla yararlanmıştır. Sistemde buzdolabı akıcı olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür sıcaklığı ile çalışan ilk Absorbsiyonlu dondurma aygıtını geliştirmiştir. Mekanik dondurma vasıtasıyla buz yapımının ticari bölgeye girmesi ise 1800' lü senelerin sonunda olmuştur.

Klima olarak en büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 yılında New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak işçi buz dolapları 1918 senesinde Kelvinatör Company tarafından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları arasında toplam 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle işçi otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında abd'da satışa çıktı.

Buzdolabı Nedir?

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Derin dondurucu; buhar sıkıştırma tekniğiyle çalışmakta olan, besinlerin serin tutularak yüksek zaman himaye edilmesini temin ettiren soğutma cihazıdır.

Serinletmenin (soğutmanın) gayesi kapatılmış bir yerde, ortam ısısının altında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük ısıyı daima olaraktan muhafaza etmektir. Ama sıcaklık sıcaktan donuğa kendiliğinden akarken, aksine hareket kendi başına olmaz. iki düzen arasındaki dengeyi bozabilmek için güç zaruridir. Günümüzde bu maslahat soğutucular bakımından yapılır. Soğutucu makineler çalışma kaidelerine ve işledikleri (çalıştıkları) sıcaklık aralığına göre sınıflandırılırlar. Buzdolapları ise soğutucu mekanizmaların hanelerde menfaatlenilen tipidir.



Evde yararlanılmak maksadıyla 1913 senesinde Chicago'da meydana getirildi.Domelre marka bu buzdolabı,elektrikle çalışıyordu.Ahşap gövdesinin üstünde kompresör türü bir soğutucu vardı.Konut tipi birinci soğutucu,1913 yılında Amerika devletinin Chicago şehrinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) imal edilen bu buzdolabının soğutucu cihazı,dolabın tavanına oturtulmuştu ve hemen hemen yarısı kadardı.

1 cismin yahut çevrenin ısısını onuda çevreleyen hacim sıcaklığının altına indirmek ve orada himaye etmek üzere sıcaklığın sağlanması işlemine "Soğutma" denmektedir. .... En olağan ve evvelki serinletme yöntemi, serin yörelerde tabiatın meydana getirdiği buzları muhafaza edip bunları sıcak veya ısısı alınmak istenen mevkilere yerleştirerek serinlemenin sağlanmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu koruyarak sıcak sezonlarda bunu serinletme için kullanma metodunun Milattan önce 1000 yıllarında kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bu müracaatın, bugün dahi memleketimizin kimi yörelerinde mevcut 1 dondurma biçimi bulunduğu görülmektedir. Öbür yandan, evvelki mısırlılardan beri geceleyin açıkta kalan semayı görecek biçimde yerleştirilen pınarın soğutulabileceği anlaşılmaktadır. Bu serinletme tarzı, gece karanlığındaki sıcaklığın mutlak sıfır (-273) C seviyesinde olmasından ve ışıma (radyasyon) yolu ile sıcaklığın gökyüzüne yayılmasından meydana çıkmaktadır.

Ticari maksat ile ilk büyük buz satışı, 1806 yılında Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, 130 tonluk 1 buz kütlesini Favourite isimli gemisiyle Antil Adaları' na götürmüştür. Daha çok daha sonraları “Buz Kralı” adı ile tanınan Tudor, birinci macerasından 3500 $ para kaybetmesine karşın bu zararın depolama imkanlarının yetersizliğinden olduğunu, aslında ise buz ticaretinde en büyük karlar olduğunu fark etmiş ve buz buz işine devam ederek 1850 senelerinde senede 150.000 ton'a erişen 1 buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz sattığı devletler arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Amerika devletleri yer alıyor ve gemilerinin uğradığı limanlarının sayısı 53 'ü buluyordu. Tabiatın bağışladığı buz ile dondurma yönteminden 1800' lü senelerin sonlarına kadar geniş boyutta istifade edilmiştir.

Buz ile elde edilen serinletme tarzının, gerek vakit ve icabında var olduğu alan bakımından pek çoğu kez pratik ve hesaplı bir dondurma karşılayamıyacağı açıktır. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla dondurma temin edilmesi yeğlenirki (tercih edilir ki) serinletme metotları bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik soğutma ile alakadar bilinen birinci tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Lengthy' a aittir. 1834 yılında da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu bir cihazın patentini edinmiştir. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzer. 1 tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) birinci kere, ticari maksat ile çalışan 1 dondurma makinası meydana getirmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında ilk kere 1860 yılında Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım aşaması sırasında birayı serinletmek (soğutmak) maksadıyla mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla faydalanmıştır. Sistemde derin dondurucu hareketli olarak Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile işçi ilk Absorbsiyonlu dondurma aletini ilerletmiştir. Mekanik dondurma aracılığı ile buz imalinin ticari bölgeye girmesi ise 1800' lü yılların bitiminde olmuştur.

Klima olaraktan büyük çapta birinci uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine konularak gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışmakta olan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Company bakımından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 dolap satıldı. 1918-1920 yılları arasında hepi hepi 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışan otomatik bir buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında usa'da satıma çıktı.

27 Mayıs 2012 Pazar

Ayakkabı üretimi

günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar  

Satın Almak İçin Tıklayın

Çoğunlukla "taban" adı verilen alt lime ile "saya" denen üst kısımdan ortaya çıkar. Kundura ( ayakkabı ) giyildikçe eskidiği için altkatman kalın 1 parçadan yapılır. Ayağı saran saya ise daha çok ince 1 gereçtir. Ayakkabı tarihler boyunca çok değişiklilik sergilemiştir. Bunun esasen nedeni papuçların çok sıcak iklimden soğuk yöreye kadar değişen çeşitli coğrafyaya ve modaya yakışır ifa edilmesidir.

Pabucun tarihsel

Eski devirlerde çoğu beşer, tabanı deriden veya ahşaptan sandallar takardı. Bu cins sandallara Önceki mısırlıların mezarlarında karşılaşılmıştır. Eski yunanlıların av yaparken de uzun çizme, banyoda kundura ( ayakkabı ) giyindikleri bilinmektedir. Girit'teki Minos medeniyeti ve Roma devrelerinde bu tür ayakkabı ve botlar (çizmeler) kullanılmıştır.


Ortaçağda, ayağı sarması için pürüzsüz cilt veya bezden yapılan ayakkabıların uçları sivriydi. Gezi esnasında ise potinler ya da baldırlara kadar çıkan botlar (çizmeler) takılırdı. 14. yy sonlarına doğru öylesine büyük burunlu ayakkabılar meydana getirildiki, bunlarla adım atabilmek için ayakkabının ucunu bir bağ ile diz kayışına iliştirmek icap ediyordu.

Sonradanki devirlerde papuçlara uzun mantar topuklar eklendi. Kundurayı ( ayakkabıyı ) himaye etmek amacıyla giyinilen mantar topuklu şosonlar 1575'te popüler oldu. Amma kötü esintilerde (havalarda) ya da çok yağmurlu bölgelerde ahşap tabanlı papuçlar da takılıyordu. Bu tür ahşap papuçları (sabo), Hollandalı çiftçiler bulunduğumuz çağda giyerler.

17. yylın ilk başlarında ayakkabıların makamını alan büyük topuklu büyük çizmeler, evde bile takılıyordu. Sonraları, tenteneli corapların gözükmesi için çizmelerin üstteki kenarları dış kısma doğru büküldü. 1660'tan sonradan siyah, üzeri bağcıklı veya tokalı, dik kare burunlu papuçlar çizmenin durumunu aldı. Bayan ayakkabıları bay papuçlarının modasını takip etti. 17. yüzyıldan yola çıkarak, sivri uç ve yüksek topuklarıyla benzersiz bir eşkal aldı.

1720'lere dek dört köşe burunlu ayakkabılar alışıla gelmişti. Bu devirden sonra adı geçenlerin yerini çember burunlu papuçlar aldı. 1770'lerde üst tarafta geniş kavisleri mevcut olmayan uzun çizmeler popüler oldu. 18. yüzyılda bayan papuçları saten ya da brokardan yapılıyor ve toka, kurdele veya düğümlerle süsleniyordu. Büyük topuklu ayakkabılar 1790'da tamamiyle ortada kalmadı. Sokaklar ve yollar öylesine berbat ve balçıklıydı ki, insanlar haneden dışarıya çıkarken şosonlarını giymek zorunda kalıyorlardı.

19. yüz yılda bayan ayakkabıları saten veya kadifedendi ve topuğu bulunmazdı. Beyler ise umimiyetle düğmeli, ipli yahut yanları elastik botlar (çizmeler) kullanıyorlardı. 1860'ların bağcıksız ve kenarları eğilebilir yarım papuçları (çizmeleri) çoğu vakit beyaz ipekten imal ediliyordu. On yıl daha sonra büyük topuklar tekrardan popüler oldu, botlarda (çizmelerde) yan tarafları düğmeli olaraktan imal edilmeye başlandı. Kunduralarda ve çizmelerde hâlâ bez sarf ediliyordu, amma papuçların uçları bazen deriden üretiliyordu. ondokuz. yy'da hanımlar işletmelerde ve bürolarda çalışmaya, ayrı olarak gezinti ve bisiklete binmek gibi aktiviteler yapmaya başlayınca daha çok sağlam ayakkabılar zaruri vaziyete geldi. Bağcıklı rahat yürüyüş pabucu 1.ci Dünya Savaşı (1914-18) esnasında ortaya çıktı. 21.yy da de ayakkabı yapımında moda ehemmiyetli etki yapmaktadır.

Türklerde kundura ( ayakkabı )

Merkez Asya kıtasında Türkler köseden (deriden) ve yünden giysi eşyaları üretmekte erbaptılar. Bot (çizme) ve çarık en fazla kundura ( ayakkabı ) türüydü. Köse botun (çizmenin) ilavinde, genel olarak yünden keçe bot'da (çizme de) meydana getiriliyordu. Hükümdarlar kızıl tonlu botlar (çizmeler) giyiyorlardı. Çizme at kullananlar için çok münasipti.

Selçuklu ve Osmanlı devrelerinde ordunun, idareci sınıfların ve kasabalı avamın taleplerini yerine getirmek üzere zamanla ayakkabı çeşitleri büyüdü ve kunduracılık çok büyüdü. Öbür zanaatçıların olduğu gibi kunduracıların da 1 kuruluşu bulunmaktaydı. İmal edilen ayakkabıların niteliğini dernek gözden geçirirdi. Ayakkabı satıcıları için söylenen kayaf sözcüğü, artan bir şekilde imalatçıları da içine aldı. Kavaflar da çizmeci, yemenici, nalıncı, terlikçi ve pabuççu gibi namlar alırlardı.

Osmanlı ahalisinde kundura ( ayakkabı ), giyinenlerin toplumsal mevkisine ve mesleğine nazaran değişiklilik gösterirdi. Hane içerisinde çehreleri saten ve kadife gibi kumaşlardan yapılmış, yüzeyleri sırmayla işlenmiş rahat ayakkabı ve terlikler kullanılırdı. Dışarda giyilen cilt kundura ( ayakkabı ) ve çizmelere de dekor edilirdi. Topkapı Sarayı Müzesi'nde, ince bir hazla ve beceriyle işlenmiş deri papuç ve botlar (çizmeler) sunulmaktadır.

Osmanlı dönemindeki papuçlar, imal edildikleri malzemeye, biçimlerine ve istifade edildikleri yere bakarak isimler alırdı. Basmak, cimcime, capula, çizme, yarım çizme, cedik, çedik papuç, edik, fotin, galoş, mest, kalçın, kundura, merkub, nalın, sandal, terlik, tokmak, yemeni esasen ayakkabı çeşitleriydi. Ekseriyetle düşük ökçeli yahut topuksuz, pürüzsüz deriden imal edilen konforlu papuçlar tercih edilirdi. Dışarıda giyilen ayakkabılardan kimisi mest-kundura ( ayakkabı ) gibi 2 parçadan oluşurdu. Ayağa takılan mestin üzerine onu yağış ve çamurdan himaye etmek maksadıyla, evvelleri ayakkabı, daha sonralarıda lastik giyildi. soson veya galoş denen lastik pabucun içerisine geçirilerek giyinilen mestler, bilhassa namazlarını camilerde kılanlarca takılırdı.

onaltı.-18. yüzyıllarda İstanbul, Edirne ve Bursa'da papuççuluk çok ilerlemişti. 19. yy bitimine kadar Tc'de kundura ( ayakkabı ) yapımı büsbütün el işçiliğine dayanıyordu. Beykoz'daki deri fabrikasına 1884'te kundura ( ayakkabı ) yapım kesimi eklendi. 1933'te Sümerbank'a devredilen Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası mekanizmalı üretimin yapıldığı önemli 1 yerdi. Günümüzde ayakkabı imalatı daha fazla fazla özel sektör tarafından uygulanmaktadır.

Günümüzde kundura ( ayakkabı )

21.yy da ayakkabılar hemen hemen bütünüyle mekanizmalarla imal edilmektedir. 1 eleman mekanizmayla günde kırk-50 çift üretebilir. Elle çalışmakta olan bir kunduracı ise gün içerisinde aşağı yukarı bir çift kundura ( ayakkabı ) yapma olanağı yakalayabilir.

Kundura ( ayakkabı ) üretmek için, önce sol ve sağ ayak çeşitleri, daha sonra da bunların ahşap kalıpları yapılır. Kundura ( ayakkabı ) yapımı umimiyetle 8 mertebede kazanılır. Hayvan derisi, kumaş veya sentetik deriden, pabucun sayası ve astarı uygun biçimde kesilir. Sayayı oluşturan parçalar ile astar birbirine dikilir. Ayrıca ayakkabının burnuna sertlik sunan lime ile topuğa yerleştirilen yumuşak lime da dikilir. Bağcık delikleri bu evrede açılır ve ayakkabının iç yüzeyine numara ve model kabartmaları üretilir. İç ve dış taban parçaları ile topuklar yapılır. Bunlar genelde kösele, kauçuk, adı geçenlerin karışımı veya başka bileşimli maddelerden yapılır. Topuklar tahta da olabilir. Bölümlerin eklenmesiyle meydana gelen saya, şeklin (kalıbın) yüzüne gerilir; iç taban kısmına dikilir ya da çivilerle tutturularak kalıplanır. Saya ve iç taban, sabit şeklini sağlayıncaya dek kalıpta bulundurulur. Tabanlama sürecinde dış taban sayayla sabitlenerek. Bu yönlendirme dikerek, tutkallayarak, çivileyerek yahut bunlardan bir takımı birden yerine getirilerek elde edilebilir.

1953'te büyütülen 1 işlemle lastik, polivinir krolür (PVC) ve poiüretan tabanlar kalıp-baskı metoduyla biçimlendirilir ve pabucun üstteki kesiti tek bir aşamada tutturulur. Topuklama aşamasında topuk ayakkabının tabanıyla kombine edilir ve son biçimini alır. Bitirme, parlatma, ayakkabıyı kalıptan çıkarma, topuk ve taban yastıklarının yerleştirilmesi işlemlerini kapsar. En en son şeklini verme sırasında bağcıklar, fiyonklar ve tokalar takılır.

Ayakkabı ve dünyadaki konumu

günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar  

Satın Almak İçin Tıklayın

Genelde "taban" adı verilen alt lime ile "saya" adı verilen üst kısımdan meydana gelir. Ayakkabı giyildikçe eskidiği için taban kalın 1 kısımdan yapılır. Ayağı kuşatan saya ise daha fazla ince 1 malzemedir. Kundura ( ayakkabı ) asırlar süresince fazla farklılık göstermiştir. Bunun başlıca sebebi ayakkabıların çok sıcak iklimden soğuk yöreye kadar farklılık gösteren türlü coğrafyaya ve modaya uygun gerçekleştirilmesidir.

Ayakkabının tarihi

Evvelki devirlerde çoğu beşer, tabanı köseden (deriden) yahut ahşaptan sandallar giyerdi. Bu çeşit sandallara Önceki mısırlıların mezarlarında karşılaşılmıştır. Önceki yunanlıların av yaparken de uzun bot (çizme), banyoda ayakkabı takındıkları bilinmektedir. Girit'teki Minos medeniyeti ve Roma dönemlerinde bu türlü kundura ( ayakkabı ) ve çizmeler takmıştır.


Ortaçağda, ayağı kuşatması için yumuşak ten veya kumaştan yapılan papuçların burunları sivriydi. Seyahat anında ise potinler veya baldırlara dek çıkan çizmeler giyilirdi. ondört. yüzyıl sonlarına doğru öylesine büyük uçlu ayakkabılar üretildi ki, bunlarla adım atabilmek için ayakkabının ucunu 1 bağ ile diz kemerine birleştirmek icap ediyordu.

Ondan itibarenki devirlerde ayakkabılara yüksek mantar topuklar ilave edildi. Ayakkabıyı himaye etmek maksadıyla giyinilen mantar topuklu şosonlar 1575'te moda oldu. Amma kötü şartlarda veya çok sağnak yağışlı bölgelerde ahşap alt yapılı papuçlar da giyiliyordu. Bu çeşit ahşap papuçları (sabo), Hollandalı çiftçiler bulunduğumuz çağda takarlar.

17. yylın başlarında ayakkabıların durumunu alan uzun topuklu uzun botlar (çizmeler), hanede dahi giyiliyordu. Daha sonraları, dantelli corapların belli olması için botların (çizmelerin) üst tarafları dış kısma doğru büküldü. 1660'tan daha sonra siyah, üst kısmı ipli veya tokalı, dikey kare burunlu papuçlar botun (çizmenin) durumunu aldı. Kadın ayakkabıları erkek papuçlarının modasını takip etti. 17. yüzyıldan yola çıkarak, sivri uç ve uzun topuklarıyla özgün bir biçim aldı.

1720'lere kadar dört köşe uçlu papuçlar olağandı. Bu devirden sonra adı geçenlerin vaziyetini yuvarlak uçlu ayakkabılar aldı. 1770'lerde üstte enli dalgaları bulunmayan büyük çizmeler popüler oldu. onsekiz. yy'da bayan ayakkabıları saten yahut brokardan yapılıyor ve toka, kurdele ya da ilmeklerle süsleniyordu. Uzun topuklu papuçlar 1790'da tümüyle ortadan kalktı. Caddeler ve yollar öylesine bozuk ve balçıklıydı ki, insanlar evden dışarıya çıkarken şosonlarını giyinmek zorunda kalıyorlardı.

19. yüzyılda bayan ayakkabıları atlas ya da kadife kumaştandı ve topuğu yoktu. Beyler ise çoğunlukla düğmeli, ipli yahut yan tarafları lastikli çizmeler giyiniyorlardı. 1860'ların ipliksiz ve kenarları esnek yarım papuçları (çizmeleri) pek çok süre beyaz ipekten üretiliyordu. On yıl sonradan büyük topuklar tekrardan popüler oldu, çizmeler de yanları düğmeli olarak meydana getirilmeye başlandı. Papuçlarda ve botlarda (çizmelerde) hâlâ kumaş kullanılıyordu, amma papuçların uçları ara sıra deriden imal ediliyordu. ondokuz. yüzyılda kadınlar imalathanelerde ve yazıhanelerde meşgul olmaya, ayrıca yürüyüş ve bisiklete binmek gibi aktiviteler ifa etmeye başlayınca daha fazla dayanıklı ayakkabılar mecburi hale geldi. İpli rahat gezinti ayakkabısı Birinci Dünya Savaşı (1914-onsekiz) sırasında ortaya çıktı. Devrimizde de kundura ( ayakkabı ) yapımında popularite ehemmiyetli rol oynamaktadır.

Türklerde kundura ( ayakkabı )

Merkez Asya'da Türkler köseden (deriden) ve yünden elbise malzemeleri meydana getirmekte ustaydılar. Bot (çizme) ve çarık en fazla ayakkabı örneğiydi. Köse çizmenin yanı sıra, genel olarak yünden keçe bot'da (çizme de) yapılıyordu. Hükümdarlar al tonlu botlar (çizmeler) giyiniyorlardı. Bot (çizme) at kullananlar için çok münasipti.

Selçuklu ve Osmanlı devrelerinde ordunun, idareci zümrelerin ve kasabalı insanların taleplerini temin etmek üzere giderek ayakkabı çeşitleri büyüdü ve papuççuluk çok gelişti. Başka ustaların olduğu gibi kunduracıların da bir kuruluşu mevcuttu. Meydana getirilen ayakkabıların vasfını lonca incelerdi. Kundura ( ayakkabı ) satıcıları için söylenen kayaf sözcüğü, artan bir şekilde üreticileri de dahil etti. Kavaflar da çizmeci, yemenici, nalıncı, terlikçi ve pabuççu gibi isimler alırlardı.

Osmanlı ahalisinde ayakkabı, giyinenlerin toplumsal mevkisine ve zanaatına göre değişiklilik gösterirdi. Hane içerisinde yüzleri atlas ve kadife gibi kumaşlardan üretilmiş, yüzeyleri sırmayla işlenmiş sıkıntısız kundura ( ayakkabı ) ve köstekler (terlikler) kullanılırdı. Dışarda giyilen deri ayakkabı ve botlara da bezenirdi. Topkapı Sarayı Müzesi'nde, ince 1 keyifle ve hünerle dokunmuş deri papuç ve botlar (çizmeler) sunulmaktadır.

Osmanlı devrindeki ayakkabılar, üretildikleri maddeye, şekillerine ve yararlanıldıkları konuma nazaran namlar alırdı. Basmak, cimcime, capula, çizme, yarım çizme, cedik, çedik papuç, edik, fotin, galoş, mest, kalçın, kundura, merkub, nalın, sandal, terlik, tokmak, yemeni başlıca kundura ( ayakkabı ) türleriydi. Umimiyetle kısa ökçeli yahut topuksuz, yumuşak deriden üretilen rahatlatıcı ayakkabılar yeğlenirdi (tercih edilirdi). Dışarda takılan pabuçlardan kimisi mest-ayakkabı gibi iki parçadan ihtiva ederdi. Ayağa takılan mestin yüzüne onuda yağmur ve çamurdan himaye etmek amacıyla, evvelleri kundura ( ayakkabı ), daha sonralarıda lastik giyinildi. soson veya galoş denen lastik ayakkabının içerisine geçirilerek giyinilen mestler, özellikle namazlarını camilerde kılanlarca takılırdı.

16.-onsekiz. yüzyıllarda İstanbul, Edirne ve Bursa'da ayakkabıcılık fazla gelişmişti. ondokuz. yy bitimine dek Türkiye'de kundura ( ayakkabı ) imalı bütünüyle el işçiliğine dayanıyordu. Beykoz'daki deri imalathanesine 1884'te kundura ( ayakkabı ) yapım tarafı eklendi. 1933'te Sümerbank'a tahsis edilen Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası makineli imalat uygulandığı mühim bir yerdi. Bulunduğumuz çağda kundura ( ayakkabı ) imalatı daha çok özel sektör bakımından yapılmaktadır.

Günümüzde kundura ( ayakkabı )

Bulunduğumuz yılda ayakkabılar neredeyse bütünüyle aletlerle imal edilmektedir. Bir işçi makineyle günde kırk-50 çift yapabilir. Elle çalışmakta olan bir kunduracı ise gün içerisinde hemen hemen 1 çift ayakkabı yapma olanağı yakalayabilir.

Kundura ( ayakkabı ) imal etmek için, evvel sol ve sağ ayak modelleri, sonra da bunların ahşap kalıpları yapılır. Kundura ( ayakkabı ) imalı genellikle 8 basamakta elde edilir. Hayvan derisi, kumaş ya da yapay deriden, ayakkabının sayası ve astarı mütenasip biçimde biçilir. Sayayı oluşturan taraflar ile astar birbirlerine dikilir. Ayrıca ayakkabının burnuna sertlik takdim eden lime ile topuğa yerleştirilen yumuşak lime da dikilir. Bağcık delikleri bu evrede açılır ve ayakkabının iç yüzüne numara ve model kabartmaları yapılır. İç ve dış taban kısımları ile topuklar yapılır. Bunlar çoğunlukla kösele, kauçuk, adı geçenlerin alaşımı yahut öteki suni malzemelerden gerçekleştirilir (yapılır). Topuklar tahta da olabilir. Kısımların eklenmesiyle meydana gelen saya, şeklin (kalıbın) üstüne gerilir; iç taban kısmına dikilir yahut çivilerle sabitlenerek kalıplanır. Saya ve iç taban kısmı, daimi şeklini edininceye kadar kalıpta kalır. Tabanlama aşamasında dış taban sayayla birleştirilir. Bu yönlendirme dikerek, tutkallayarak, çivileyerek ya da bunlardan bir takımı birden yerine getirilerek meydana getirilebilir.

1953'te ilerletilen 1 yöntemle kauçuk, polivinir krolür (PVC) ve poiüretan tabanlar kalıp-baskı metoduyla biçimlendirilir ve ayakkabının üstteki kısımı tek bir aşamada yapıştırılır. Topuklama sürecinde topuk ayakkabının tabanıyla birleştirilir ve en son biçimini alır. Tamamlama, cilalama, kundurayı ( ayakkabıyı ) kalıptan çıkarma, topuk ve taban yastıklarının monte edilmesi aşamalarını kapsar. En son biçimini verme esnasında iplikler, fiyonklar ve tokalar iliştirilir.

Ayakkabının Tarihi

günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar  

Satın Almak İçin Tıklayın

Genelde "taban" ismi verilen aşağı parça ile "saya" adı verilen üst kısımdan ortaya çıkar. Kundura ( ayakkabı ) takıldıkça yıprandığı için taban kalın bir parçadan gerçekleştirilir (yapılır). Ayağı kaplayan saya ise daha ince bir gereçtir. Kundura ( ayakkabı ) devirler boyunca çok değişiklilik ortaya koymuştur. Bunun esasen nedeni ayakkabıların sıcak iklimden donuk iklime kadar değişen türlü coğrafyaya ve modaya yaraşır yapılmasıdır.

Pabucun tarihsel

Geçmiş tarihlerde pek çok beşer, altı deriden yahut tahtadan sandallar takardı. Bu çeşit sandallara Eski mısırlıların lahitlerinde karşılaşılmıştır. Eski yunanlıların avlanırken de uzun bot (çizme), banyoda kundura ( ayakkabı ) kullandıkları bilinmektedir. Girit'teki Minos medeniyeti ve Roma devrelerinde bu çeşit kundura ( ayakkabı ) ve çizmeler takmıştır.


Ortaçağda, ayağı sarması için pürüzsüz ten ya da dokumadan yapılan papuçların burunları sivriydi. Gezi sırasında ise potinler yahut baldırlara dek çıkan botlar (çizmeler) kullanılırdı. ondört. yy sonuna doğru öylesine büyük burunlu papuçlar üretildi ki, bunlarla gezebilmek için ayakkabının ucunu 1 bağ ile diz kuşağına birleştirmek icap ediyordu.

Daha sonraki tarihlerde papuçlara büyük mantar topuklar eklendi. Ayakkabıyı muhafaza etmek maksadıyla giyinilen mantar topuklu şosonlar 1575'te moda oldu. Amma kötü şartlarda veya çok sağnak yağışlı yörelerde tahta alt yapılı papuçlar da takılıyordu. Bu türlü ahşap ayakkabıları (sabo), Hollandalı çiftçiler 21.yy da takarlar.

17. yüzyılın başlarında papuçların yerini alan büyük topuklu büyük çizmeler, hanede bile giyiliyordu. Daha sonraları, tenteneli corapların belli olması için botların (çizmelerin) üstteki kenarları dışa doğru kıvrıldı. 1660'tan sonra siyah, üstü bağcıklı yahut tokalı, kabarık kare burunlu ayakkabılar botun (çizmenin) makamını aldı. Kadın papuçları bay ayakkabılarının modasını takip etti. 17. yüzyıldan başlayarak, sivri burun ve uzun topuklarıyla orjinal bir eşkal aldı.

1720'lere dek dört köşe burunlu ayakkabılar olağandı. Bu devirden daha sonra bahsi geçenlerin vaziyetini çember uçlu papuçlar aldı. 1770'lerde üst tarafta enli katları olmayan yüksek çizmeler popüler oldu. 18. yy'da kız ayakkabıları saten yahut sırmalı ipek kumaştan imal ediliyor ve toka, kurdele veya papyonlarla güzelleştiriliyorlardı. Büyük topuklu papuçlar 1790'da tümüyle meydandan kalktı. Caddeler ve yollar öylesine berbat ve çamurluydu ki, insanlar haneden dışarı çıkarken şosonlarını giymek zorunda kalıyorlardı.

19. yüzyılda bayan papuçları saten veya kadife kumaştandı ve topuğu bulunmazdı. Erkekler ise umimiyetle düğmeli, ipli ya da kenarları lastikli botlar (çizmeler) giyiyorlardı. 1860'ların bağcıksız ve yanları elastik yarım papuçları (çizmeleri) çoğu zaman beyaz ipekten imal ediliyordu. 10 yıl sonra büyük topuklar bir daha moda oldu, botlarda (çizmelerde) yan tarafları düğmeli olaraktan meydana getirilmeye başlandı. Kunduralarda ve çizmelerde hâlâ çaput sarf ediliyordu, ama ayakkabıların burunları arada sırada deriden imal ediliyordu. ondokuz. yüzyılda bayanlar fabrikalarda ve yazıhanelerde meşgul olmaya, ayrı olarak gezinti ve bisiklete binmek gibi aktiviteler yapmaya başlayınca daha sağlam papuçlar zorunlu duruma ulaştı. Bağcıklı rahat yürüyüş pabucu Birinci Dünya Savaşı (1914-onsekiz) anında açığa çıktı. Bulunduğumuz çağda de ayakkabı üretiminde popularite ehemmiyetli etki yapmaktadır.

Türklerde ayakkabı

Merkez Asya kıtasında Türkler deriden ve yünden kıyafet maddeleri üretmekte uzmandılar. Çizme ve çarık en yaygın kundura ( ayakkabı ) türüydü. Köse botun (çizmenin) ilavinde, genel olaraktan yünden keçe bot'da (çizme de) yapılıyordu. Krallar al tonlu çizmeler kullanıyorlardı. Bot (çizme) at sürenler için fazla elverişliydi.

Selçuklu ve Osmanlı periyotlarında ordunun, vekil sınıfların ve kentli halkın ihtiyaçlarını yerine getirmek üzere zamanla kundura ( ayakkabı ) türleri çoğaldı ve papuççuluk fazla ilerledi. Başka zanaatçıların olduğu gibi ayakkabıcıların da bir yapısı mevcuttu. İmal edilen papuçların kalitesini lonca kontrol ederdi. Ayakkabı tüccarları için söylenen kayaf kelimesi, gitgide artarak üreticileri de kapsadı. Kavaflar da çizmeci, yemenici, nalıncı, terlikçi ve pabuççu gibi isimler alırlardı.

Osmanlı halkında kundura ( ayakkabı ), giyinenlerin toplumsal mevkisine ve zanaatına bakarak değişiklilik gösterirdi. Hane içinde yüzeyleri saten ve kadife gibi kumaşlardan imal edilmiş, üstleri sırmayla dokunmuş hafif ayakkabı ve köstekler (terlikler) kullanılırdı. Dışarıda giyilen ten kundura ( ayakkabı ) ve çizmelere de bezenirdi. Topkapı Sarayı Müzesi'nde, ince 1 beğeniyle ve maharetle işlenmiş deri ayakkabı ve botlar (çizmeler) sunulmaktadır.

Osmanlı devrindeki ayakkabılar, yapıldıkları maddeye, şekillerine ve kullanıldıkları duruma nazaran namlar alırdı. Basmak, cimcime, capula, çizme, yarım çizme, cedik, çedik papuç, edik, fotin, galoş, mest, kalçın, kundura, merkub, nalın, sandal, terlik, tokmak, yemeni esasen kundura ( ayakkabı ) tipleriydi. Genelde alçak ökçeli ya da topuksuz, pürüzsüz deriden üretilen rahat ayakkabılar seçilirdi. Dışarda takılan ayakkabılardan bazıları mest-ayakkabı gibi 2 parçadan oluşurdu. Ayağa giyilen mestin üzerine onu yağış ve çamurdan muhafaza etmek gayesiyle, evvelleri ayakkabı, sonraları da lastik takıldı. soson ya da galoş adı verilen lastik pabucun içine geçirilerek giyilen mestler, özellikle namazlarını camilerde kılanlarca giyilirdi.

onaltı.-onsekiz. yy'larda İstanbul, Edirne ve Bursa'da kunduracılık fazla ilerlemişti. 19. yy sonuna kadar Tc'de kundura ( ayakkabı ) imalı tümüyle el emeğine dayanıyordu. Beykoz'daki deri imalathanesine 1884'te kundura ( ayakkabı ) üretim kısmı katıldı. 1933'te Sümerbank'a tahsis edilen Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası makineli üretimin uygulandığı ehemmiyetli bir yerdi. 21.yy da ayakkabı imalatı daha çok fazla özel sektör tarafından uygulanmaktadır.

Bulunduğumuz yılda ayakkabı

Bulunduğumuz çağda papuçlar hemen hemen tamamıyla aletlerle imal edilmektedir. Bir çalışan makineyle günde 40-elli çift üretebilir. Elle çalışmakta olan 1 ayakkabıcı ise gün içerisinde hemen hemen bir çift ayakkabı yapma olanağı yakalayabilir.

Ayakkabı yapmak için, önce sol ve sağ tarafa olan ayak çeşitleri, sonradan da bahsi geçenlerin tahta kalıpları yapılır. Kundura ( ayakkabı ) imalı ekseriyetle sekiz mertebede elde edilir. Hayvan derisi, atlas kumaş veya yapay deriden, pabucun sayası ve kaplaması yaraşır tarzda kesilir. Sayayı meydana getiren taraflar ile astar birbirlerine dikilir. Ayrı olarak ayakkabının burnuna sertlik veren lime ile topuğa konulan yumuşak parça da dikilir. İplik delikleri bu evrede açılır ve ayakkabının iç yüzüne numara ve numune kabartmaları meydana getirilir. İç ve dış taban tarafları ile topuklar ayarlanır. Bunlar ekseriyetle kösele, kauçuk, bunların karışımı veya diğer sentetik maddelerden gerçekleştirilir (yapılır). Topuklar ahşap da olabilir. Bölümlerin eklenmesiyle ortaya çıkan saya, şeklin (kalıbın) üzerine gerilir; iç taban kısmına dikilir ya da çivilerle sabitlenerek kalıplanır. Saya ve iç taban, kalıcı biçimini alıncaya kadar kalıpta tutulur. Tabanlama aşamasında dış taban sayayla sabitlenerek. Bu işlem dikerek, tutkallayarak, çivileyerek ya da bunlardan bir miktarı birden uygulanarak gerçekleştirilebilir.

1953'te büyütülen bir yöntemle lastik, polivinir krolür (PVC) ve poiüretan tabanlar kalıp-baskı usulüyle biçimlendirilir ve pabucun üst bölümüne tek bir işlemde tutturulur. Topuklama aşamasında topuk ayakkabının tabanıyla kaynaştırılır ve son şeklini alır. Tamamlama, parlatma, kundurayı ( ayakkabıyı ) kalıptan çıkarma, topuk ve taban yastıklarının monte edilmesi süreçlerini kapsar. En son şeklini verme anında iplikler, fiyonklar ve tokalar takılır.

Ayakkabı satın nasıl alabilirim

bayan spor ayakkabıları bayan sandalet modelleri bayan sandaletleri bayan terlik modelleri bayan terlikleri

Mağazamıza Gitmek için Tıklayın
 

ayakkabı fazla önceki çağlardaları bu yana kullanmadan 1 malzemedir. Eski çağlardan günümüze dek birçok modeli gelmektedir. Bu nedenle hayatı bu yalnızca beşere dışarıda oluşabilecek etkenlerden korumaya yarayan bir ürün değil bununla beraber tarihin içinden ulaşan 1 figürdür. Aslına bakarsanız ayakkabı yalnızca insanları dış etkenlerden korumakta olan 1 ürün değil kundura ( ayakkabı ) insanın kişiliğinin kusursuz 3'ünü ve karizmasına da göstermektedir.

Bulunduğumuz çağda kundura ( ayakkabı ) firmaları birçok kundura ( ayakkabı ) çeşidine de etmekteler gerek türkü olsun gerek yurtdışında çok fazla ihracat yapılmakta. Türkiye ayakkabı türü olaraktan sahiden de verimli bir devlet yaradılışına (bünyesine) ona ilişik ayakkabı üreten firmalarda bulunmaktan ancak bulunduğumuz çağda fertler daha çok fazla avrupa ve amerika tarzı ayakkabıları giymektedir.


ayakkabı elde ederken bir takım hususlara dikkat edin çünkü alacağınız ayakkabının daha sonra ayaklarımıza alıp veya şişlik sunması kaçınılmazdır. Bu ve buna benzer sorunları ortadan dikdurdurmak için ayakkabıyı bildiğiniz 1 yerden alın.

Ayakkabı satın nasıl alabilirim

bayan spor ayakkabıları bayan sandalet modelleri bayan sandaletleri bayan terlik modelleri bayan terlikleri

Mağazamıza Gitmek için Tıklayın
 

kundura ( ayakkabı ) çok eski çağlardaları bu yana kullanmadan bir malzemedir. Önceki devirlerden günümüze dek birçok modeli gelmektedir. Bu nedenle hayatı bu sadece insan oğluna dış etkenlerden korumaya yarayan bir eser değil bununla birlikte tarihin içinden gelen bir figürdür. Aslına bakarsanız ayakkabı sadece insanları dış etkenlerden korumaya yarayan bir ürün değildir kundura ( ayakkabı ) insanın kişiliğinin kusursuz üç'ünü ve karizmasına da ibraz etmektedir.

Devrimizde kundura ( ayakkabı ) firmaları birçok kundura ( ayakkabı ) çeşidine de etmekteler gerek türkü olsun gerek yurtdışında çok fazla ihracat yapılmakta. Türkiye kundura ( ayakkabı ) çeşidi olaraktan gerçekten de zengin bir devlet bünyesine şahsına ilişkin kundura ( ayakkabı ) üreten firmalarda bulunmaktan fakat 21.yy da fertler daha fazla avrupa ve usa stili ayakkabıları giymektedir.


ayakkabı elde ederken bazı yönlere itina edin zira alacağınız ayakkabının daha sonra ayaklarımıza alıp yada şişlik icra etmesi kaçınılmazdır. Bu ve buna benzeyen sorunları ortadan dikdurdurmak için ayakkabıyı bildiğiniz bir yerden alın.

Ayakkabı çeşitleri

bayan bot modelleri bayan botları bayan çizme modelleri bayan çizmeleri bayan spor ayakkabı modelleri

AYAKKABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
kundura ( ayakkabı ) günlük ömürde faydalandığımız 1 üründür. bu yüzden pek çok insan ayakkabı modellerini merak etmektedir. 21.yy da çok fazla ayakkabı çeşidi bulunmaktadır bunlardan herhangi birisi topuklu ayakkabı taban yatay ayakkabı ve ve buna eş türleri bulunmaktadır.

kundura ( ayakkabı ) elde edecekken dikkat etmek lazımdır. Bunlardan kimisi pabucun kalecisi ürettiği işletmenin niteliği ve buna benzeyen suallerdir kundurayı ( ayakkabıyı ) alır almaz rastgele 1 yırtıklık ya da değişik 1 şeyin olmasını istemiyorsunuz kesinlikle amma kesinlikle kundurayı ( ayakkabıyı ) gerçek yerden almalısınız.


ayakkabı kişiyi dışarıdaki etkenlerden kuruyan yağmur, çamur ve eşi etkenlerden sizi korumaktadır. Sizin de ayakkabı tercihi yaparken yukarda belirttiğimiz maddelere lütfen itina edin daha sonrasında üzülmeyin.

Ayakkabı nedir?

bayan bot modelleri bayan botları bayan çizme modelleri bayan çizmeleri bayan spor ayakkabı modelleri

AYAKKABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
ayakkabı günlük ömürde kullandığımız 1 eserdir. bu sebeple pek çok insan kundura ( ayakkabı ) modellerini merak etmektedir. 21.yy da birçok kundura ( ayakkabı ) çeşidi mevcuttur bunlardan bazıları topuklu kundura ( ayakkabı ) taban düz ayakkabı ve ve buna eş türleri mevcuttur.

kundura ( ayakkabı ) alacakken itina etmek lazımdır. Bunlardan herhangi birisi pabucun kalecisi meydana getirdiği şirketin vasıfı ve buna eş sorulardır ayakkabıyı alır almaz rastgele bir yırtıklık ya da değişik 1 şeyin olmasını istemiyorsunuz mutlaka amma mutlaka kundurayı ( ayakkabıyı ) gerçek yerden almalısınız.


kundura ( ayakkabı ) kişiyi dışarıda oluşabilecek etkenlerden kuruyan yağmur, çamur ve benzeri etkenlerden sizi korumaktadır. Sizin de ayakkabı tercihi yaparken yukarda belirttiğimiz yönlere lütfen dikkat edin daha fazla daha sonrasında üzülmeyin.

Televizyon Ve Özellikleri

led tv fiyatları
bayan ayakkabı modelleri kadın ayakkabı modelleri topuklu ayakkabı modelleri topuklu ayakkabılar düz bayan ayakkabı

Satın Almak İçin Tıklayın

Televizyon günlük yaşamda yardımcı olan 1 cihazdır. 21. yüzyılda insanların 1 pek çoğu televizyon seyretmektedir. Durum böyle olunca tv yapımcıları tanınmayan yeni nesil tv yapmaya giriştiler

televizyonun tarihi doğrusu çok da uzaklara gitmiyor bu nedenle televizyon hayatımız da keşfedilmemiş diyebiliriz. Bulunduğumuz çağda tvlerin çok fazla örneği çıkmış vaziyette.

pekâlâ televizyonu olurken ne gibi şeylere dikkat etmemiz icap eder ?

ilkönce temin edeceğimiz televizyonun ne tür özellikler olduğuna adamakıllı aramanız gerekir. Bunu internet sitelerinden inceleyerek şahsen dükkanlarına vararak öğrenebiliriz. web sitelerinde televizyonlar konusunda malumat verilmektedir.

Bu mağazalardan en sağlam bulunanı ise alisverisrobotu.com'dur.

Televizyon Nedir?

led tv fiyatları
bayan ayakkabı modelleri kadın ayakkabı modelleri topuklu ayakkabı modelleri topuklu ayakkabılar düz bayan ayakkabı

Satın Almak İçin Tıklayın

Televizyon günlük yaşamda yardımcı olan 1 alettir. 21. yy'da insanların bir çoğu televizyon seyretmektedir. Hal buna benzer olunca tv üreticileri taze yeni nesil televizyon üretmeye koyuldular

televizyonun tarihsel doğrusu çok da uzaklara gitmiyor bu nedenle televizyon yaşamımız da tanınmayan diyebiliriz. Devrimizde tvlerin bi hayli modeli çıkmış durumda.

pekâlâ televizyonu olurken kısaca nelere dikkat etmemiz lazımdır ?

öncelikle sağlayacağımız televizyonun ne tür nitelikler olduğuna ayrıntılarıyla incelemeniz gerekir. Bunu internet sitelerinden bakarak bizzat mağazalarına giderek öğrenebiliriz. internet sitelerinde tv'ler hakkında malumat verilmektedir.

Bu satış noktalarından en sağlam olanı ise alisverisrobotu.com'dur.