28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabı Nedir?

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Derin dondurucu; buhar sıkıştırma tekniğiyle çalışmakta olan, besinlerin serin tutularak yüksek zaman himaye edilmesini temin ettiren soğutma cihazıdır.

Serinletmenin (soğutmanın) gayesi kapatılmış bir yerde, ortam ısısının altında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük ısıyı daima olaraktan muhafaza etmektir. Ama sıcaklık sıcaktan donuğa kendiliğinden akarken, aksine hareket kendi başına olmaz. iki düzen arasındaki dengeyi bozabilmek için güç zaruridir. Günümüzde bu maslahat soğutucular bakımından yapılır. Soğutucu makineler çalışma kaidelerine ve işledikleri (çalıştıkları) sıcaklık aralığına göre sınıflandırılırlar. Buzdolapları ise soğutucu mekanizmaların hanelerde menfaatlenilen tipidir.



Evde yararlanılmak maksadıyla 1913 senesinde Chicago'da meydana getirildi.Domelre marka bu buzdolabı,elektrikle çalışıyordu.Ahşap gövdesinin üstünde kompresör türü bir soğutucu vardı.Konut tipi birinci soğutucu,1913 yılında Amerika devletinin Chicago şehrinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) imal edilen bu buzdolabının soğutucu cihazı,dolabın tavanına oturtulmuştu ve hemen hemen yarısı kadardı.

1 cismin yahut çevrenin ısısını onuda çevreleyen hacim sıcaklığının altına indirmek ve orada himaye etmek üzere sıcaklığın sağlanması işlemine "Soğutma" denmektedir. .... En olağan ve evvelki serinletme yöntemi, serin yörelerde tabiatın meydana getirdiği buzları muhafaza edip bunları sıcak veya ısısı alınmak istenen mevkilere yerleştirerek serinlemenin sağlanmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu koruyarak sıcak sezonlarda bunu serinletme için kullanma metodunun Milattan önce 1000 yıllarında kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bu müracaatın, bugün dahi memleketimizin kimi yörelerinde mevcut 1 dondurma biçimi bulunduğu görülmektedir. Öbür yandan, evvelki mısırlılardan beri geceleyin açıkta kalan semayı görecek biçimde yerleştirilen pınarın soğutulabileceği anlaşılmaktadır. Bu serinletme tarzı, gece karanlığındaki sıcaklığın mutlak sıfır (-273) C seviyesinde olmasından ve ışıma (radyasyon) yolu ile sıcaklığın gökyüzüne yayılmasından meydana çıkmaktadır.

Ticari maksat ile ilk büyük buz satışı, 1806 yılında Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, 130 tonluk 1 buz kütlesini Favourite isimli gemisiyle Antil Adaları' na götürmüştür. Daha çok daha sonraları “Buz Kralı” adı ile tanınan Tudor, birinci macerasından 3500 $ para kaybetmesine karşın bu zararın depolama imkanlarının yetersizliğinden olduğunu, aslında ise buz ticaretinde en büyük karlar olduğunu fark etmiş ve buz buz işine devam ederek 1850 senelerinde senede 150.000 ton'a erişen 1 buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz sattığı devletler arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Amerika devletleri yer alıyor ve gemilerinin uğradığı limanlarının sayısı 53 'ü buluyordu. Tabiatın bağışladığı buz ile dondurma yönteminden 1800' lü senelerin sonlarına kadar geniş boyutta istifade edilmiştir.

Buz ile elde edilen serinletme tarzının, gerek vakit ve icabında var olduğu alan bakımından pek çoğu kez pratik ve hesaplı bir dondurma karşılayamıyacağı açıktır. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla dondurma temin edilmesi yeğlenirki (tercih edilir ki) serinletme metotları bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik soğutma ile alakadar bilinen birinci tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Lengthy' a aittir. 1834 yılında da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu bir cihazın patentini edinmiştir. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzer. 1 tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) birinci kere, ticari maksat ile çalışan 1 dondurma makinası meydana getirmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında ilk kere 1860 yılında Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım aşaması sırasında birayı serinletmek (soğutmak) maksadıyla mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla faydalanmıştır. Sistemde derin dondurucu hareketli olarak Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile işçi ilk Absorbsiyonlu dondurma aletini ilerletmiştir. Mekanik dondurma aracılığı ile buz imalinin ticari bölgeye girmesi ise 1800' lü yılların bitiminde olmuştur.

Klima olaraktan büyük çapta birinci uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine konularak gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışmakta olan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Company bakımından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 dolap satıldı. 1918-1920 yılları arasında hepi hepi 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışan otomatik bir buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında usa'da satıma çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder