28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabı Ne İşe Yarar?

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Soğutucu; buhar sıkıştırma tekniğiyle çalışan, besinlerin serin tutularak yüksek vakit himaye edilmesini elde ettiren soğutma cihazıdır.

Dondurtmanın maksatı kapalı bir mahâlde, etraf (çevre) ısısının altında sıcaklıklar kazanmak ve bu düşük sıcaklığı daima olaraktan korumaktır. Fakat sıcaklık sıcaktan serine otomatik olarak akarken, zıttına akım kendi kendine olmaz. İki sistem arasındaki eşitliği dağıtabilmek için enerji gereklidir. 21.yy da bu maslahat soğutucu makineler tarafından ortaya konulur. Derin dondurucular işleyiş ilkelerine ve çaba harcadıkları sıcaklık aralığına nazaran tasnif edilirler. Buzdolapları ise soğutucu makinelerin hanelerde yararlanılan cinsidir.



Hanede kullanılmak maksadıyla 1913 yılında Chicago'da ifa edildi.Domelre marka bu buzdolabı,elektrikle işliyordu.Ahşap gövdesinin üstünde sıkmaç (kompresör ) türü bir soğutucu mevcuttu.Hane tipi birinci soğutucu,1913 yılında ABD'nin Chicago şehrinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) meydana getirilen bu soğutucunun (buzdolabının) soğutucu aygıtı,dolabın tavanına konmuştu ve neredeyse yarısı kadardı.

1 maddenin ya da çevrenin sıcaklığını onuda kuşatan hacim ısısının aşağısına düşürmek ve o konuda korumak üzere ısının edinmesi işlemine "Soğutma" denir. .... En olağan ve eski soğutma tarzı, donuk (soğuk) bölgelerde tabiatın oluşturduğu buzları himaye edip bunları sıcak yada sıcaklığı alınmak arzulanan yerlere koyarak donmanın (soğumanın) kazanılmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu himaye ederek sıcak zamanlarda bunu serinletme için faydalanma tarzının M.Ö. 1000 senelerinde kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bu yöntemin, günümüzde dahi ülkemizin kimi yörelerinde geçerli bir soğutma tarzı olduğu rastlanmaktadır. Öteki yandan, önceki mısırlılardan beri akşamları açık semayı görecek şekilde yerleştirilen akarsuyun serinletebileceği anlaşılmaktadır. Bu soğutma şekli, gece karanlıktaki ısının mutlak sıfır (-273) C seviyesinde olmasından ve radyasyon (ışıma) yöntemi ile ısının gökyüzüne iletilmesinden meydana çıkmaktadır.

Ticari gaye ile birinci çok büyük buz satışı, 1806 senesinde Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk bir buz kitlesini Preferred isimli gemisiyle Antil Adaları' na nakletmiştir. Daha daha sonraları “Buz Kralı” ismi ile bilinmekte olan Tudor, birinci macerasından 3500 $ para kaybetmesine karşın bu zararın saklama olanaklarının olmamasından cereyan ettiğini, gerçekte ise buz işinde en büyük kazançlar var olduğunu görmüş ve buz buz işine devam ederek 1850 yıllarında yılda 150.000 ton'a erişen 1 buz ticareti hacmi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı ülkeler içinde Antiller, İran, Hindistan, Güney Abd devletleri bulunuyor ve gemilerinin ziyaret ettiği iskelelerin (limanların) sayısı 53 'ü buluyordu. Tabiatın bağışladığı buz ile serinletme şeklinden 1800' lü senelerin sonuna dek geniş çapta kullanılmıştır.

Buz ile sağlanılan dondurma yönteminin, gerek süre ve gerekse ait olduğu alan bakımından çoğu kez elverişli ve hesaplı 1 serinletme sağlayamayacağı kesindir. Bunun yerine mekanik araç ve aletlerle serinletme karşılanması yeğlenirki (tercih edilir ki) serinletme metotları bilimi de bu ikincisi ile uğraşır. Mekanik soğutma ile alakalı bilinen ilk tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Extended' a aittir. 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu 1 cihazın patentini elde etmiştir. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzer. Bir tıp doktoru olan John Gorrie (1803-1855) ilk kere, ticari gaye ile çalışmakta olan bir dondurma cihazı üretmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama sahasında birinci defa 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım işlemi sırasında birayı dondurtmak (soğutmak) gayesiyle mekanik soğutmayı başarıyla yararlanmıştır. Sistemde buzdolabı akıcı olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür sıcaklığı ile çalışan ilk Absorbsiyonlu dondurma aygıtını geliştirmiştir. Mekanik dondurma vasıtasıyla buz yapımının ticari bölgeye girmesi ise 1800' lü senelerin sonunda olmuştur.

Klima olarak en büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 yılında New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak işçi buz dolapları 1918 senesinde Kelvinatör Company tarafından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları arasında toplam 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle işçi otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında abd'da satışa çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder